Pages

Subscribe:

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

H ασφάλεια των παικτών

Η ασφάλεια των παικτών και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία τους από τραυματισμούς και όχι μόνο, είναι κυρίως ευθύνη του προπονητού. Είναι αυτονόητο, ότι κανένας προπονητής δεν θέλει να τραυματίζεται κάποιος παίκτης του, αλλά οι τραυματισμοί είναι μέρος του παιχνιδιού. 

Γι’ αυτό, ο προπονητής πρέπει να μεριμνήσει και να μάθει, όσο το δυνατόν καλύτερα μπορεί, όλα όσα αφορούν τις πρώτες βοήθειες. Στους επίσημους αγώνες, η παρουσία γιατρού είναι επιβεβλημένη, αλλά στις προπονήσεις και στους αγώνες των τοπικών πρωταθλημάτων, καθώς επίσης και στους αγώνες των παιδικών ομάδων, η παρουσία γιατρού πολλές φορές δεν είναι εφικτή!

Επίσης, στα καθήκοντα του προπονητή είναι ο έλεγχος του χώρου των προπονήσεων. Το γήπεδο πρέπει να είναι πάντα ασφαλές, ο προπονητής πρέπει να φροντίζει να απομακρύνεται κάθε αντικείμενο, ξένο προς τον χώρο, που θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιον τραυματισμό, να φροντίζει να υπάρχει στο γήπεδο πάντα  φαρμακείο, πλήρως εξοπλισμένο (οι φροντιστές συνήθως ξεχνούν), να απαιτεί από τους υπεύθυνους της ομάδος του, να εξετάζονται οι παίκτες (κυρίως οι νέοι), κατά τακτά χρονικά διαστήματα (οι εξετάσεις στην αρχή της περιόδου πολλές φορές δεν είναι αρκετές). 

Εκτός των παραπάνω, στα καθήκοντα του προπονητή εντάσσεται  και η μέριμνα για τις ακόλουθες ενέργειες (οι οποίες, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποτελούν μέρος του γενικού προγράμματος):
- Ο έλεγχος (test) της φυσικής κατάστασης των παικτών, πριν από την προετοιμασία, για να ξέρει ο προπονητής, σε ποιο βαθμό μπορεί να «πιέσει» τον κάθε παίκτη και σε συνεργασία με τον γυμναστή του, να προετοιμάσει το κατάλληλο πρόγραμμα (η υπερπροσπάθεια εμπεριέχει κινδύνους τραυματισμών).
- Η σωστή διατροφή των παικτών είναι και αυτή μέρος του προγράμματος, που θα προετοιμάσει, με την συνεργασία του ειδικού διατροφολόγου, ο προπονητής. Η ενδυνάμωση των παικτών, μέσω της σωστής διατροφής, τους βοηθά να αποφύγουν δυσάρεστες περιπέτειες τραυματισμών, αλλά να έχουν και καλύτερη απόδοση στις προσπάθειές τους.
- Το σωστό πρόγραμμα φυσικής αγωγής, σε όλη την διάρκεια της περιόδου, είναι από τις προτεραιότητες εκείνες, που ο προπονητής δεν πρέπει να παραμελεί. Η συνεργασία με τον γυμναστή της ομάδος είναι επιβεβλημένη, όχι μόνο διότι ο σωστά γυμνασμένος ποδοσφαιριστής δεν τραυματίζεται τόσο συχνά όσο ο ποδοσφαιριστής που έχει ελλιπή εκγύμναση, αλλά επίσης γιατί ο σωστά γυμνασμένος ποδοσφαιριστής έχει σχεδόν πάντα καλύτερη απόδοση μέσα στο γήπεδο.
- Τέλος, ο προπονητής πρέπει να κρατά αρχείο με το ιστορικό των παικτών, για να μπορεί να ενημερώνει τον γιατρό για κάθε λεπτομέρεια ή πληροφορία που θα του ζητηθεί, αλλά να έχει και αυτός μια ολοκληρωμένη εικόνα για τους παίκτες του, σχετικά με το πόσο επιρρεπείς είναι στους τραυματισμούς.      

Του Γιώργου Συναδινού

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου