Pages

Subscribe:

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Ψυχολογία και αθλητισμός: Γράφει για το axaiatalents ο Γ. Αθανασόπουλος



Ψυχολογία και Αθλητισμός: Όταν "παίζεις μπάλα" με την διάθεση, τις σκέψεις και τον άνθρωπο.

Ο καθοριστικός ρόλος που παίζει η Ψυχολογία, με την ευρύτερη έννοια της, στα αθλητικά πλαίσια έχει, δυστυχώς, αφεθεί σε δεύτερη μοίρα.

Ο Αθλητισμός είναι εξ' ορισμού ένας τομέας ανταγωνιστικός, σκληρός, γεμάτος ευθύνες. Στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα ο Αθλητής.

Αυτό όμως που περνάει πολλές φορές απαρατήρητο είναι ότι, ο Αθλητής είναι πρωταρχικά ένας Άνθρωπος.

Ένας άνθρωπος με την δική του δυναμική, τα δικά του "θέλω", τους δικούς του φόβους και τα δικά του κίνητρα.

Ένας καλός αθλητής, οφείλει πρώτα να είναι ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος. Και αυτό λαμβάνει σάρκαι και όστα, μόνο όταν το ίδιο το αθλητικό πλαίσιο στηρίζει αυτή την πλευρά του.

Ο προπονητής, ο πρόεδρος της ομάδος και, κατεξοχήν η οικογένεια, μπορούν να γίνουν βασικά συστατικά ψυχολογικής ενίσχυσης και προόδου.

Ας μην εθελοτυφλούμε. Η νίκη, η πρόοδος, η πορεία ενός αθλητή, είναι απόλυτα συνδεδεμένα με την διάθεση και τις σκέψεις του. Την διάθεση που έχει για τον ίδιο του τον εαυτό και τον κόσμο. Τις σκέψεις που έχει για τον επόμενο αγώνα, τον επόμενο στόχο. Όλα αυτά, αλληλεπιδρούν με τον ψυχικό του κόσμο και την απόδοση του.

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ που θα νιώσει ο αθλητής από το κάθε σχετικό πλαίσιο (οικογένεια, προπονητής, συμπαίχτες κτλ) είναι κυρίαρχο συστατικό της επιτυχίας, προσωπικής και επαγγελματικής.

Η ασφάλεια μπορεί να δημιουργηθεί μέσω της παρακίνησης και της παρότρυνσης από το περιβάλλον, καθώς και μέσω της κατανόησης και της έλλειψης κριτικής ή ψυχολογικής βίας-πίεσης, έννοιες γενικές, αλλά καθόλου απλές.

Οι Αθλητές δεν είναι εργαλεία ούτε μηχανήματα. Οφείλουν να αντιμετωπίζονται ως προσωπικότητες. Μέσα εκεί κρύβεται το μεγαλείο τους.

Μην αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα αυτή την πλευρά και μην θεωρούμε δεδομένο ότι ο μόνος στόχος ενός τέτοιου ανθρώπου είναι η νίκη, η επίτευξη του στόχου, η επιτυχημένη πορεία.

Ναι σε όλα αυτα, αλλά πάντα έχοντας στο νου μας κάτι σπουδαίο: Ο Αθλητής - Άνθρωπος είναι πρώτα αυτός που ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ και ύστερα, αυτός που ΚΕΡΔΙΖΕΙ έναν αγώνα.

Μόνον έτσι θα καταλάβουμε την αξία του αθλητισμού, απόλυτα συνυφασμένο με την αξία της ψυχής.

Γράφει ο Γιάννης Αθανασόπουλος MSc Κλινικός Ψυχολόγος www.facebook.com/J.Athanasopoylos www.facebook.com/psixometriko tweet @JAthanasopoylos

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου